Brand to know: Tamaris

Het werd eindelijk tijd om nog eens een gastblogje te voorzien voor justyentl.com. Ik ben een grote fan van Tamaris én was super benieuwd om meer te weten te komen van het merk. Nele Vertessen werkt voor Tamaris én weet precies hoe de vork in de steel zit. Tijd dus om haar verhaal een plaatsje te geven op mijn blog!

Zoveel schoenen en dat elk seizoen opnieuw! Een hele uitdaging voor ons designteam om elke keer opnieuw een topcollectie neer te zetten. Graag wil ik je laten meekijken achter de schermen bij Tamaris: van het spotten van trends tot jouw favoriete paar dat je in de winkel vindt.

Vandaag Londen, morgen Parijs en overmorgen Antwerpen. Dit is maar een glimp uit de agenda van Rochus Walter, Head of Development‘ en één van onze trendscouts.

Wereldwijd spotten trendscouts de DO’s op catwalks, bezoeken ze internationale stores en vakbeurzen en worden alle zintuigen gebruikt om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het lijkt een glamorous leven, maar het is een hele verantwoordelijkheid om nét die juiste trends op te vangen. Je zou denken dat zij enkel grote fashionshows bekijken vanop de eerste rij, maar tegenwoordig zie je meer trends naast die catwalk dan erop en wordt het fenomeen ‘streetstyle‘ belangrijker dan ooit. Meestal zijn deze bloggers/social influencers, uitgenodigd door grote merken, maar ook celebs kunnen inspirerend zijn.

Eenmaal aangekomen in Detmold (Duitsland), de thuisbasis van Tamaris, wordt alle info van foto’s, nieuwe materialen, stoffen tot verschillende modellen van schoenen verzameld. Dit is het begin van het ‚Tamariseren‘: high fashion trends worden draagbaar gemaakt en krijgen een Tamaristouch.

 

Na het maken van deze selectie worden de eerste ontwerpen gemaakt in zowel een 2D als 3D tekening. Eens zo‘n ontwerp klaar is duurt het slechts enkele dagen om een prototype te creëeren. Dit prototype wordt nadien nog verder aangepast, want een schoen moet niet enkel een streling zijn voor het oog, ook de pasvorm is van groot belang bij een eventuele productie. Vrouwen willen nu eenmaal een trendy én gemakkelijk zittende schoen in één!

Dit is meteen ook een laatste stap in het productieproces. Een vijf-koppig team dat bestaat uit professionele modellen passen in het hoogseizoen meer dan 100 prototyes per dag en dit tot 5 pasbeurten per schoen. In totaal worden er zo’n 2500 prototypes gepast, waarvan er 400 de collectie halen.

Elke vrouw die dit leest kan bevestigen dat een schoen aan de voet er altijd anders uitziet dan wanneer je hem in de hand houdt. En wie nu zin heeft om een schoenmodel te worden moet maatje 37 hebben, want dit is namelijk wereldwijd de standaard als grootte voor een prototype. Daarnaast is een affiniteit voor schoenen hebben een must.

Zoals je ziet, dames, wanneer je in één van onze winkels binnenstapt, een schoen in de hand houdt, past en koopt, weet dat er over dit model lang gezocht, nagedacht en gewerkt is en dat we ondertussen bezig zijn aan de volgende collectie! Een neverending (love)story… #instamaris