Hello Woden sneakers

Kennen jullie Woden al? Het hippe sneakermerk dat de ‘wood’ wel héél erg letterlijk neemt. Hippe sneakers in een ruim assortiment, origineel en vooral heel draagbaar. Ik heb eindelijk m’n eerste paar Woden sneakers te pakken gekregen – soooo happy.

Woden is een Deens sneaker merk dat is opgericht in 2013. Ze willen bewijzen dat sneakers niet alleen retro zijn maar ook kwalitatief goed zijn. Bij Woden richten zij zich op Scandinavische design waarden en kwaliteit. Het merk richt zich dus ook op een strakke stijl die héél herkenbaar is. Het merk heeft zo zijn eigen stijl kunnen creëren op korte tijd. Ik koos voor witte sneakers die eigenlijk een beetje lijken op Adidas. Toch zijn ze qua afwerking totaal anders: gebruik van boomschors in de zool kan je écht wel uniek noemen. Wanneer ik de schoenen mocht testen, dacht ik meteen van ‘dit wordt ‘m niet’, terwijl ik nadat ik de sneaker aan mijn voet deed meteen verkocht was. Zo makkelijk en comfortabel dat de sneaker aanvoelde!

Ik zou eerder denken dat zo’n houterige look eerder vrij stijf zou zijn, maar dat was het allesbehalve. Zelf omschrijven ze zich héél kort, maar krachtig: WOrks of DENmark. Nature, simplicity, pure and true; Scadinavian Sneakers with style.

Toch nog eventjes leuke tips gevonden voor hoe je jouw sneakers perfect schoon kan houden, omdat tips waarschijnlijk altijd welkom zin in het regenland België. Enjoy!

Veters

Wat je als eerst moet doen, is de veters uit je sneakers halen. Probeer het ergste vuil te verwijderen en stop de veters daarna in een waszakje in de wasmachine. Even laten drogen en ze zijn weer als nieuw! Welk materiaal? Voor je begint met schoonmaken, moet je eerst weten van welk materiaal ze zijn gemaakt. De meeste sneakers zijn gemaakt van leer, canvas of synthetisch materiaal. Canvas (stof) is vaak goed te herkennen, maar hoe weet je of je sneakers van leer zijn of niet? Echt leer is soepel en voelt zacht aan, terwijl kunstleer vaak stijf is. Daarnaast heeft leer een uitgesproken geur, waar kunstleer vaak chemisch ruikt, zoals bijvoorbeeld plastic. Naast ‘gewoon’ gladleer, wordt er soms ook gebruik gemaakt van suède. Dit is de (geborstelde) binnenkant van leer en herken je aan zachte ‘haartjes’. Nu je hebt bepaald met welk materiaal je te maken hebt, kun je de juiste techniek toepassen!

Poetsen maar!

Omdat je overal goed bij wilt kunnen, is het slim om je sneakers eerst ergens mee op te vullen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oud papier of WC-papier. Gebruik liever geen oude kranten, want de inkt kan gaan afgeven op je schoenen! Veeg het ergste vuil van de schoen en vooral van de schoenzool. Vul vervolgens een emmer met lauw water en (mild)schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep en leg je sneakers hier in. Borstel je sneakers daarna schoon totdat je tevreden bent. Als ze écht heel vies zijn, kun je ze ook even in het water laten weken. Laat de sneakers vervolgens drogen. Dit kan beste een aantal dagen duren voor ze goed droog zijn, maar je sneakers zijn weer zo goed als nieuw! Doe dit overigens niet in de volle zon, omdat je sneakers hierdoor kunnen krimpen en verkleuren.

Canvas sneakers

Sneakers die helemaal gemaakt zijn van canvas, kunnen eventueel ook in de wasmachine! Haal ook bij deze schoenen wel even eerst de veters eruit en borstel het ergste vuil alvast weg. Stop ze daarna in een waszak of kussensloop en was ze met een ´koud´ wasprogramma. Bij hoge temperaturen kunnen je sneakers namelijk verkleuren. Wil je er zeker van zijn dat je schoenen niet beschadigen in de wasmachine, pas dan bovenstaande methode toe en maak ze met de hand schoon. Tijdens het drogen kun je schoenen het beste vullen met oud papier, zodat ze niet vervormen.

Suède sneakers

Suède is kwetsbaar materiaal wat een aparte behandeling nodig heeft. Borstel eerst het ergste vuil van de schoenen en ‘gum’ vetvlekken weg met een suèdegum. Het is beter als suède helemaal niet nat wordt, maar mochten er toch hardnekkige vlekken op zijn ontstaan kun je een schoenreiniger (geschikt voor suède) mengen met een heel klein beetje lauw water. Dep hier een (zachte) borstel in en zorg dat deze niet te nat blijft. Borstel je schoenen hier gelijkmatig mee, zodat deze opdroogt zonder vlekken. Daarna dep je de schoenen droog met een microvezeldoek. Door dit met een draaiende beweging te doen trekt het vocht uit het leer en ziet het suède er weer uit als nieuw!

Geef Woden NL zeker een dikke vette like op Facebook! https://www.facebook.com/wodennl