Alta HR – Fitbit

Stress en te weinig slaap zorgen ervoor dat mijn ritme zodanig verstoord is. Damn it! Toch is het natuurlijk leuk om alle leuke events mee te maken en natuurlijk te genieten van de release van mijn nieuwe collectie. Dankjewel allemaal alvast voor de superleuke posts die ik kon vinden door mij te taggen op Instagram en natuurlijk door de #littlefortune hashtag te gebruiken. Om er helemaal gezond van te genieten, koos ik ervoor om de Alta HR Fitbit te checken. Die Fitbit controleert constant je hartslag én zo kan ik bekijken op welke momenten ik het meest stress heb én natuurlijk nagaan waar die stress van komt. Fitbit introduceert Sleep Stages op basis van PurePulse hartslagtechnologie, voor analyse van lichte, diepe en Remslaap, en Sleep Insights om beter te leren slapen; ontwikkeld met vooraanstaande slaapexperts van Johns Hopkins University, Stanford University en University of Arizona. Goed gecheckt, maar werkt het echt?

Ik testte het afgelopen weken voor jullie uit én deel mijn ervaringen met plezier in deze blogpost. Maar we beginnen bij het begin. Wat doet het apparaat nu effectief? De Alta HR staat bekend voor: de PurePulse hartslagtechnologie, automatische bewegingsdetectie, slaapmonitoring, een batterijduur tot wel zeven dagen en slimme meldingen in één slank en veelzijdig ontwerp, dat moeiteloos meebeweegt met je persoonlijke stijlvoorkeuren. Alta HR is vanaf nu direct te bestellen trouwens, online én in de winkel voor moest je toch nog de extra push hebben. Naast de PurePulse is maar één van de onderdelen. Zo heb je ook de Sleep Stages die gebruik je om je hartslagtempo om lichte, diepe en REM-slaapduur te bepalen en hij meet ook hoe lang je ’s nachts wakker bent, voor een beter beeld van de kwaliteit van je nachtrust. Ik ben zelf een slechte slaper. Ik val laat in slaap. Ik ben ook een nachtmens en ergens is dat niet goed, zeker niet als ik een early call heb. Ik besef soms niet dat ik effectief meer slaap nodig heb. Daarvoor is de Alta HR echt perfect, want zo kan ik niet alleen de stressy momenten nagaan maar kan ik ook op mijn eigen tempo werken aan mijn slaap gewoontes die dringend aan verandering toe waren. Geloof me zelf: ik ging de strijd aan!

Wat zegt Fitbit?

“Alta HR en de krachtige nieuwe slaapfuncties bevestigen onze continue focus op de ontwikkeling van innovatieve technologie voor het leveren van praktische kennis die onze gebruikers helpt hun gezondheid te verbeteren,” zegt James Park, CEO en medeoprichter van Fitbit. “De schaalverkleining van onze PurePulse hartmeettechnologie biedt veelbelovende mogelijkheden voor volgende apparaatgeneraties en hun vormgeving. En onze vooruitgang op slaapgebied biedt straks miljoenen gebruikers over de hele wereld toegang tot informatie die voorheen alleen via dure labtests te verkrijgen was.”

Mijn bevindingen?

Ik ging na wanneer mijn stressmomenten waren wanneer ik de hartslagmeter testte. Mijn hartslag was in de ochtend, als een soort van adrenaline denk ik, het hoogst. Ik bibber soms een beetje in de ochtend, gewoon als paniek omdat ik dan besef wat ik allemaal moet doen. Ik wil alles zo goed mogelijk doen en perfectie nastreven. Niet altijd even haalbaar natuurlijk. Ik heb mezelf uitgedaagd om stilaan die stressmomenten af te bouwen door de Fitbit te testen. Ik zorgde ervoor dat ik in de ochtend ademhalingsoefeningen deed om zo rustiger de dag te starten. Doorheen de dag gaf me dat minder stress en mijn hartslag kreeg ik naar een gemiddelde door er meer op te letten. Ik check het normaal wanneer ik naar de dokter ga, maar dat is maar een momentopname. Vanaf nu draag ik de Fitbit dagelijks. Zelf vind ik het ook gewoon een leuk accessoire dat je trouwens van bandje kan verwisselen. Leuke kleurtjes die perfect voor de zomer zijn, kan je trouwens ook online en offline aanschaffen. Minder stress, is minder calorieverbruik. Ook lette ik meer dat ik niet te actief was, omdat ik zelf een persoon ben dat snel afvalt. Handig echt om je gezondheid zelf op de voet te volgen. Soms is het confronterend, maar nu kan je er echt effectief zelf mee aan de slag. Naast voeding en beweging is slaap een kernfactor voor ons algehele welzijn, maar de meeste mensen zijn zich nauwelijks bewust van hun slaapgedrag. Goede nachtrust heeft een gunstig effect op hartklachten, diabetes en overgewicht, en het stimuleert neurocognitieve functies, geestelijk welzijn en levensduur. die sinds 2012 miljoenen mensen inzicht gegeven hebben in hun slaapgedrag.

Iedereen heeft een ander slaapcyclus, maar als we meer inzicht hebben in onze slaapkwaliteit en slaappatronen, en beseffen hoe die van invloed zijn op ons dagelijks functioneren, kunnen we onze leefwijze mogelijk veranderen om beter te kunnen slapen. Denk aan voeding, bewegen, ontspannen voordat we gaan slapen en regelmatige bedtijden. Als je bijvoorbeeld elke morgen uitgeput wakker wordt, ook al heb je voldoende slaapuren gemaakt, dan heb je mogelijk onvoldoende diepe slaap gehad.

Het volgen van slaappatronen kan afwijkingen aan het licht brengen die mogelijk op andere problemen wijzen. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat onregelmatig slaapgedrag kan duiden op een slaapprobleem dat je met je huisarts zou moeten bespreken. Ik probeer nu vroeger te gaan slapen, dat ik op de momenten dat ik het vaste kan slapen, effectief al eventjes slaap. Ik voel me fitter en sterker, maar ik voel dat er nog werk aan de winkel is. Samen met het team van Cuerpo én met mijn Fitbit hou ik jullie op de hoogte van al mijn bevindingen. Ik hoop écht dat mijn gezondheid zo sterker wordt.