Ambassador: stopnetelroos.be

Ik ben sinds vandaag ambassadeur voor een supermooie campagne. Een campagne die misschien niet de meest voor de hand liggende is. Toch is het een campagne waar ik me meteen voor wou inzetten. Weten jullie wat netelroos is? Mijn vriendinnen zeiden meteen ‘huh, netelroos?’, maar de ziekte was voor mij zeer herkenbaar. In deze blog vertel ik jullie alles over netelroos, mijn ervaringen en vooral over de gloednieuwe campagne waar ikzelf dus ambassadeur voor ben.

Netelroos: say what?

Netelroos is een allergische reactie van de huid en is ook wel aangeduid als Urticaria (wetenschappelijke naam). Een hoop mensen zullen er vroeg of laat mee in aanraking komen. Netelroos is niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Urticaria is een gevolg op een allergische reactie. Een allergische reactie betekent dat je ergens extra gevoelig voor bent. Hoe het precies ontstaat op jouw huid is nog vrij onduidelijk. In veel gevallen gebeurt het omdat je overgevoelig bent voor iets. Ik heb bijvoorbeeld énorm veel allergieën, maar daar later meer over. Héél vaak is netelroos ook echt chronisch, waardoor een opvolging van een specialist écht een must is.

De campagne

Op deze eerste dag van de zomer dragen 10 Belgische influencers een speciale tanktop. Het trendy kledingstuk met de boodschap ‘Don’t Hide! It’s Summertime’ moedigt jonge vrouwen met chronische netelroos aan om langs te gaan bij een specialist, die hen vandaag kan helpen, wat tot voor kort nog niet het geval was. Ze hoeven zich niet langer thuis op te sluiten of te proberen de rode en gezwollen vlekken te verbergen onder lange, bedekkende kleding. Voortaan is de zomer voor iedereen. Op deze symbolische tanktop staat ook de hashtag #stopnetelroos.be, een nieuwe website helemaal gewijd aan de ziekte met een geolokalisatietool waarmee je heel makkelijk de dichtstbijzijnde specialist in netelroos kunt vinden. De stap zetten naar de arts moet zéker kunnen. Ik ben er een levend voorbeeld van.

Yentl x netelroos

Ik ben 25 jaar en ik voel me geraakt door de ziekte. Ik ken mensen in mijn omgeving die de ziekte hebben. Ze voelen zich onzeker, net op de fleurigste momenten van hun leven. Dat raakt me natuurlijk. Zelf heb ik op mijn vijfde de ziekte gehad, weliswaar de acute vorm. Ik had in de zomer aardbeien gegeten en in een mum van tijd kreeg ik bijzonder veel uitslag, en nog meer jeuk. Mijn ouders hebben zo ontdekt dat ik veel voedselallergieën heb. Omdat ik me zo slecht voelde, vrees ik dat ik dat moment niet wil of kan vergeten. Omdat ik éénmalig de ziekte heb gehad, kan ik me wel een beetje voorstellen hoe erg dit moet zijn voor vrouwen die aan chronische netelroos leiden. Ik sta achter deze campagne omdat ik wil dat vrouwen en/of leeftijdsgenoten buiten kunnen tijdens zonnige dagen en opnieuw onthullende kledij kunnen dragen in de zomer zoals een musthave in de zomer: tanktops. Ze hoeven zich niet meer bij hun ziekte neer te leggen. De quote van de actie is perfect én is de ideale hashtag voor komende zomer: #donthideitssummertime

Specialist

Dokter Lanssens is een specialist op gebied van netelroos. Hij is dan ook énorm blij dat er een campagne komt om de ziekte meer aandacht te geven en de drempel tot hulp te verlagen. “Ik vind het fantastische dat influencers het onderwerp ter harte nemen en deze positieve boodschap brengen aan de patiënten. Dat zal hen aanspreken: mode, sociale netwerken, # en positivisme. De perfecte mix volgens mij om al die ontmoedigde patiënten opnieuw de weg te laten vinden naar de wachtzaal van dokters en een echte oplossing voor hun probleem te vinden. De voorbije twee jaar zijn de behandelingsmogelijkheden uitgebreid en tal van patiënten weten dat nog niet. Het is hét moment om de foto’s van de influencers, hashtags en de campagne te delen!”

Hashtag mee én surf vooral naar #stopnetelroos.be