Hookah baby!

Waterpijpen: hémels. We deden het laatst nog op vakantie in Turkije. M’n vriend is grote fan én daarom met plezier internet zitten afschuimen op zoek naar de perfecte waterpijp. Met de feestdagen in aantocht leek me een waterpijp een uniek, origineel en vooral handig cadeau. Zeker omdat ik weet dat hij écht oprecht geïnteresseerd er in is. 

Ik kwam op een lazy Sunday terecht bij Hookahs. Een toffe webshop waar ik écht wel uren op kon spenderen. Time flies, maar zeker als je je neus zit in iets compleet nieuws. En ja, ik wil scoren bij de feestdagen

Premium-Hookahs biedt je het meest uitgebreide assortiment waterpijpen van de Benelux aan. De  collectie bestaat zowel uit traditionele (met de hand gemaakte) Egyptische & Turkse modellen als uit moderne shisha’s. De webshop is zo handig in gebruik en met de zoekfunctie kom je meteen terecht op je specifiekere criteria terecht.

 Bij de meeste modellen kan je zelf de kleur, de slang en de kop kiezen wat het zoeken nog extra leuk maakt. Het lijkt wel een beetje op een outfit samenstellen, maar dan toch nog compleet anders. Zeker als je een leek bent als het op waterpijpen aan komt. 

Een waterpijp bestaat in principe uit vier delen:

– tabakskommetje: hier komt de rookwaar in;

– metalen schacht: deze pijp loopt van onder het tabakskommetje tot in het glazen reservoir, net onder het waterniveau;

– glazen reservoir: gevuld met vloeistof (meestal water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden voor een dubbel effect);

– slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen.

So far, so good! Aan de metalen pijp zit minimaal één ingang voor een waterpijpslang. Aan de andere kant zit vaak een ventielhuis om lucht uit te kunnen blazen. Dit ventielhuis is vaak ook te demonteren, zodat er een tweede waterpijpslang aangesloten kan worden. Er bestaan ook waterpijpen die naast het ventielhuis standaard meer ingangen hebben, zodat er  meerdere waterpijpslangen op aangesloten kunnen worden. Alle aansluitingen zijn middels rubbers luchtdicht gemaakt, zodat als er aan de slang gezogen wordt, lucht van boven de tabakskom door de pijp in de vaas met water gezogen wordt. We weten ondertussen al hoe de waterpijp in elkaar zit. Ik zocht ook meer informatie hoe de waterpijp nu eigenlijk effectief werkt? Meestal bestel ik er ééntje aan de bar en komen ze lekker alles voor m’n neus klaarzetten. Deze keer moet ik scoren én zal ik met genoeg info mijn allereerste waterpijp aan de praat krijgen! 

Let’s do this: 

1.Vul het reservoir zover met water dat de metalen pijp ongeveer 2 tot 4 cm in het water steekt. Je kunt de pijp met water vullen door een van de openingen waar de waterpijpslang op aangesloten wordt. Een andere manier is door de schacht van de vaas te halen, zodat je de vaas makkelijk onder de kraan kunt houden. Let op: indien de vaas met teveel water is gevuld, zal het water tijdens het roken te veel bubbelen, waardoor er mogelijk water in de slang wordt gezogen, wat uiteraard niet de bedoeling is.

2. De volgende stap is het vullen van de tabakskop. Als je (fruit)tabak gebruikt, pak dan wat tabak en pluk de tabak goed uit elkaar. Door het lostrekken van de tabak zorg je er voor dat de lucht goed door de tabak heen kan trekken. Plaats de tabak in tabakskom. Let op: stamp de tabak niet aan, want de tabak moet luchtig blijven. De hoeveelheid te gebruiken tabak hangt af van de grootte van de tabakskop. Vul de tabakskop volledig tot onder de rand van de tabakskop. Voorkom dat de tabak over de rand uitsteekt, in verband met de aan te brengen folie.

3. Als de tabakskop met tabak of dampsteentjes is gevuld, kan het aluminiumfolie over de tabakskom gespannen worden. Dit speciale waterpijp aluminiumfolie is rond met een standaard afmetingen, zodat het makkelijk in gebruik is.

4. Zet de met folie bedekte tabakskop op de waterpijp. Nu kan je namelijk controleren of de waterpijp goed gemonteerd is en daarmee dus lucht dicht is, door voorzichtig aan de waterpijpslang te zuigen. Als er lucht door komt, dus als je kunt hijsen, is de waterpijp ergens niet goed gesloten. Controleer in dat geval of alles goed vast zit, rubbers goed aansluiten, enz.

5. Als de waterpijp luchtdicht is, prik je met iets kleins en scherps vervolgens wat gaatjes in de folie, bijvoorbeeld met behulp een tandenstoker of sateprikker. Voorkom grote gaatjes. Hoe groter de gaatjes hoe makkelijker dat er as van het kooltje in de tabak kan vallen.

6. De waterpijp is nu bijna klaar om gerookt te worden. Pak met de speciale kooltjestang een kooltje op. Er bestaan kooltjes in diverse formaten. Hoe groter de tabakskop, hoe groter het kooltje kan zijn. Verhit de onderkant van kooltje met een aansteker. Er bestaan speciale aanstekers met een zogenoemde turbo of torch flame. Met dit soort aanstekers kan je snel en makkelijk een kooltje branden. Let er op dat je kooltje eerst volledig laat ontbranden, voordat je het op het folie van de tabakskop plaatst, om een vieze koolsmaak te voorkomen.

7. De shisha waterpijp is nu klaar voor gebruik. Een waterpijp rook je logischerwijs door aan een van de slangen te zuigen.

En dan kreeg ik de bestelling eindelijk thuis! De Khalil Mamoon ”Trimetal” hookah is één van de bekendste modellen uit de Khalil Mamoon collectie. Zoals de webshop ‘m zelf omschreef: “De ”Trimetal” (Drie metalen) heeft zijn naam te danken aan de drie verschillende materialen verwerkt in de stang: brons, zilver en goud. Deze ruim 74 Centimeter hoge waterpijp presteert even goed als andere grotere Khalil Mamoon waterpijpen. Alle poorten en schachten in de Khalil Mamoon hookahs zijn breder en beter bewerkt dan andere merken waterpijpen zodat de air-flow in deze waterpijpen optimaal is!”

Voor mij leek de uitleg Chinees, maar wanneer ik de waterpijp  voor het eerst zag moet ik toegeven dat ik een beetje verliefd werd. Alles klopte: elk detail in de afwerking, de bijpassende hoes, de kleur die perfect bij Khalil Mamoon past (want, ja, dat ken ik dan weer wél!). Ik hou niet van al te veel kleur, daarom dat ik voor de metalen versie koos waarin zowel brons, zilver als goud verwerkt zit. 

Het leuke is dat het mondstuk afneembaar is vind ik. Ik ben snel vies van een waterpijp, maar met zo’n afneembaar mondstuk zit je heel wat safer. My boy is going to love it! 

Leuk extra is dat er ENORM véél smaakjes te krijgen zijn, zelfs watermeloen. En ja, ik ben een echte liefhebber van watermeloen. Zelfs een beetje verslaafd!