De zoektocht naar nieuwe zonnepanelen

Jeffrey en ik wonen nu al bijna een jaar in ons huisje. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe dingen voor ons huisje. We denken vaak aan investeren, en kwamen zo op het idee van zonnepanelen. Een nieuwe bestek set, iets voor in onze gloednieuw aangelegde ‘tuin’ of een nieuwe wc-bril gaan eventjes in het niets in vergelijking met onze nieuwe visie tot investeren. Ik vind het een moeilijke materie. Ik ben niet zo thuis in de wereld van zonne-energie, laat staan van zonnepanelen. Toch kreeg ik vorige week heel wat reactie op mijn Story tijdens onze zoektocht naar zonnepanelen. Ik sloeg de handen in elkaar met mijn favoriete speler op de markt, Futech. Thomas van iLumen én van Futech is de ideale raadsman. Sterker nog, de bedrijven scoren zo goed dat ze als groot bedrijf sterk staan, én blijven staan.

Tijdens ons bezoekje aan iLumen werd het me meteen duidelijk dat service, kwaliteit én kwantiteit centraal staan in dit bedrijf.
We beginnen bij het begin! Futech is een zonnepaneleninstallateur, gelegen in het Tessenderlo (Limburg). Futech werd 10 jaar geleden opgericht door zaakvoerders Ismaël Ben-Al-Lal en Pieter Vangeel. Tien jaar later is Futech één van de grootste zonnepaneleninstallateurs in Vlaanderen. Ze bereiken zowel de particuliere als industriële markt. Die particulier zijn Jeffrey en ik bijvoorbeeld, die zelf denken aan het aankopen van zonnepanelen puur om meer energie op te wekken en de kosten op termijn te dekken.

Ontstaan

In 2007 namen oprichters Ismaël Ben-Al-Lal en Pieter Vangeel als student van KU Leuven deel aan de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Zij werden er vice-wereldkampioen, een resultaat dat tot op heden nooit door een Belgisch team is geëvenaard. Na hun deelname kwamen Pieter en Ismaël tot het besluit dat ze een meer dan goede fundering bezaten voor de oprichting van een onderneming die zich toelegt op het plaatsen van fotovoltaïsche installaties.

De sterktes van het bedrijf

Futech is een enthousiast bedrijf. Thomas van Futech moet allesbehalve lang nadenken als ik ‘m vraag om Futech in drie kernwoorden te omschrijven. “Innovatief, kwalitatief en met een hart voor het milieu”, is voor mij meteen al een geruststellend antwoord. Jeffrey en ik kregen een rondleiding doorheen het bedrijf. Startend aan de receptie, waarbij we door een glazen venster de medewerkers hun middagpauze zagen nemen. Een spelletje kickeren om de werksfeer erin te houden is hier een must! Daarnaast zagen we verschillende ruimtes, waar ik het labo het meest indrukwekkende vond. Het bedrijf is bijzonder innovatief en denkt voortdurend na over nieuwe, sterke elementen die Futech nog unieker kunnen maken. In het voordeel van Futech maar evenzeer in het voordeel van de klant.

Futech onderscheidt zich van andere installateurs door zich te profileren als ingenieursbureau. Ze zijn misschien niet de goedkoopste speler op de markt, maar ze willen wel de best mogelijke investering voor elk zonnepanelenproject op de markt zijn. Dit realiseren ze door een zonnepaneleninstallatie uit te rusten met productinnovaties van de partneronderneming iLumen, waarover ik het in het begin van de blogpost had. Zo heb je de PIDbox, die het rendement van zonnepanelen verhoogt en ervoor zorgt dat je tijdens de volledige levensduur de hoogst mogelijke opbrengsten uit je panelen haalt. Verder plaatsen ze de thuisbatterij iLubat, die ervoor zorgt dat je de overdag opgeslagen zonne-energie ’s avonds kan gebruiken. Tenslotte rust Futech je installatie uit met energiemonitor Smappee. Dankzij Smappee kan je op een zeer eenvoudige manier je verbruik en de opbrengsten van je zonnepanelen opvolgen. Handig, toch?!

Wat ook uniek is, is de huurformule voor particulieren. Futech legt de panelen en jij betaalt enkel een (voordelige) prijs voor de stroom die door je zonnepanelen wordt geproduceerd. De energieprijs bij Futech is gemiddeld zo’n 20 procent goedkoper dan bij een gewone elektriciteitsleverancier. 
Concreet gezegd is Futech dus een brede speler op het gebied van zonnepanelen. Futech biedt interessante huur- en koopformules aan voor residentiële en industriële klanten (zowel KMO’s als grotere ondernemingen). Ook bieden ze met Futech Service onderhoudscontracten aan voor grote industriële installaties.

Maar waarom nu nét zonnepanelen? Wat maakt dat zo speciaal? Zonnepanelen zijn een betrouwbare en bewezen technologie, die je gemiddeld kan terugverdienen binnen 7 à 8 jaar terwijl hun levensduur ongeveer 25 jaar bedraagt. In tijden van stijgende energieprijzen bespaar je bovendien elk jaar meer op je energiefactuur, wat voor ons toch wel een mooie meevaller zou zijn. Je begrijpt de energiefactuur pas écht goed als je alleen gaat wonen. Een jaar geleden deed het me niets, en was het gewoonte. Geen zorgen van de facturen, en de kosten. Als je alleen woont wil je je huisje optimaliseren: mét leuke gadgets, maar ook met waardevolle elementen. Daarom dachten we meteen aan zonnepanelen.

Benieuwd naar meer? Terwijl wij verder denken aan onze upgrades voor ons huisje, willen we jullie Futech / iLumen beter laten leren kennen. We hebben een korte video gemaakt zodat jullie lekker mee met ons door het bedrijf kunnen wandelen. Geef toe: een binnekijkje is altijd welkom. Als je opzoek bent naar zonnepanelen, weet je voor de volle 100% dat je hier goed zit. Wij zijn alvast positief overtuigd van Futech. Daarbij zijn ook alle privé berichtjes via Instagram van een antwoord voorzien. We schrokken ervan hoeveel mensen interesse hadden in zonnepanelen + mensen die effectief op zoek zijn naar een sterke speler. Hopelijk hebben wij jullie hiermee een stapje verder kunnen helpen!

Meer info via thomasv@futech.be – Ambachtsstraat 19, 3980 Tessenderlo