Text me? No!

Mijn mama zei me altijd ‘achter het stuur moet je rijden’. Mijn gsm durfde ik al eens bekijken achter het stuur, totdat ik een paar maanden geleden in aanraking kwam met één van mijn beste vrienden die een zwaar ongeval heeft veroorzaakt door te sms’en. Je wordt meteen met je neus op de feiten gedrukt. Een ongeval kan zo makkelijk veroorzaakt worden door te sms’en, te scrollen op Instagram of simpelweg door foto’s te maken met de meest nieuwe Snapchatfilters.

Na dat ongeval, was ik zelf angstig om te rijden met de auto. Zeker wanneer mijn iPhone de enige ‘praatpartner’ is tijdens mijn best wel lange en dagelijkse autoritten. Soms kreeg ik zelfs bang als mijn gsm begon te rinkelen in de auto. Ik ben, bij de derde keer dat ik zo schrok, simpelweg van het rinkelen van mijn smartphone, naar mijn garage gereden en heb de Bluetooth functie laten installeren. Dat geeft me nu zo’n veilig gevoel. Ik ben bereikbaar, zonder het gebruiken van mijn iPhone. Daarnaast gebruik ik mijn gsm enkel voor wegenapps om veilig en wel op de juiste locatie aan te komen en natuurlijk een applicatie voor muziek, waar ik een kant-en-klare muzieklijst heb klaarstaan. Ik gebruik de rest van mijn momenten om luidkeels mee te zingen met mijn favoriete muziek. Het geeft me soms een voldaan gevoel om een lange autorit te kunnen doen. Ik zie het ergens als ontspanning. Ik kan effectief meer stilstaan bij bepaalde dingen in plaats van elk moment dat ik rijd ook nog eens te sms’en en gewoonweg online te zijn. 

Ik gebruik mijn smartphone voor muziek. Dat is mijn favoriete moment in de auto. Luidkeels zingen en full focus op de baan. > de quote gaat begin volgende week toegevoegd worden aan de Beloofd-website.

De feiten zijn er: als je belt achter het stuur loop je vier keer meer risico op een ongeval, zelfs als je handenvrij belt. Bij het lezen en verzenden van tekstberichten is dat risico zes keer hoger dan wanneer je je aandacht bij het verkeer houdt.

Mijn tips om je gsm niet te gebruiken tijdens je autorit?

Wel, ik vind het soms ook nog altijd moeilijk. Zeker wanneer ik een berichtje verwacht van mijn beste vriendinnen of van mijn lief. Meestal stuur ik die laatste vooraleer ik vertrek dat ik ga rijden en hem ga sms’en als ik gearriveerd ben. Dat helpt me wel!

Als het te moeilijk wordt, prop ik mijn mobieltje in mijn handtas en gooi ik ze achterin. Ja, dat is al gebeurd hoor. Soms gaat je gsm zoveel af, dat je er ook effectief gek van wordt. Een win-win situatie, ook al voelt dat niet zo. Ik heb ook de Free Drive app die sms’jes stuurt naar bellers of sms’ers wanneer je aan het rijden bent. Handig!

Ik beloof dat ik dat sms’en laat. Beloof jij het ook?