Efteling: winter wonderland

Een dagje naar de Efteling bestaat niet. Als ik kind was, vonden mijn ouders dat echt een weekendje waard. We sliepen dan in een échte suite van het Efteling hotel. Ik zal het niet snel vergeten: het hotel waar er een complete cinema was in mijn kamer. Dan moesten m’n ouders me nog uit mijn kamer krijgen, want ik was verslaafd aan films en leuke jongerenseries. Niets dan fijne herinneringen aan de Efteling. Als kind ben je gewoon belachelijk enthousiast en stiekem ook wel wat angstig. Je weet niet goed welke spanning de attracties met zich meebrengen. En ja, ik was ook fan van Pardoes. Ik denk dat mijn ouders vroeger een echte ‘Instaproof’ shoot hebben gedaan met Pardoes en mij. Om dat zalige jeugdsentiment te herbeleven kozen Jeffrey en ik zelf met ons tweetjes naar de Efteling te gaan. We kozen niet voor het hotel, maar besloten het gezellige Bosrijk te bezoeken. Onze tips om de ideale tijd te beleven in de Winterefteling, kan je vinden in deze blog!

We begonnen onze dag in het sprookjesbos dat ontzettend groot is. Ik zag kinderen schrikken van de draak, genieten van Doornroosje en stoppen bij de attractie van de Efteling: Holle Bolle Gijs, die we beter kennen als mijnheer Papier Hier.  Jeffrey en ik keken onze ogen uit. Alles is zo ontzettend mooi gemaakt en goed onderhouden. De toegangsprijzen van pretparken liggen altijd wat hoger, maar het bezoekje was iedere cent meer dan waard. Je voelt de ongedwongen sfeer. De winterse elementen gaven dat heerlijke ‘cosy’ gevoel: haardvuur waar heel wat gasten zich aan het opwarmen waren, versierde attracties en elementen, échte sneeuw en natuurlijk ook de heerlijke glühwein die niet mag ontbreken. Ideaal dus om lekker te starten in het sprookjesbos, om nadien jezelf op te warmen aan het haardvuur.

Daarna is het tijd voor actie. De nieuwste attractie Symbolica vond ik het meest magisch. Misschien ook omdat het nieuw is en iedereen écht de hoge verwachtingen had, dat het zo spannend werd. De verwachtingen zijn volledig ingelost. Bij deze attractie staat ook magie centraal. Een attractie waar je eigenlijk niet over mag bloggen. Je moet ze gewoon écht gedaan hebben om dat gevoel te krijgen. Qua achtbaan ga ik eerder voor Joris en de Draak. Bij deze achtbaan kun je kiezen voor Water of Vuur, waarna je met twee karretjes tegen elkaar racet. Deze supersnelle houten rollercoaster werkt gegarandeerd op je lachspieren. Vuur was onze keuze, die meteen juist was!

Jeffrey en ik dachten ook meteen aan Villa Volta, ééntje dat we ons herinneren uit onze jeugd. Hugo van den Loonsche Duynen is de leider van een roversbende die een abdij beroven van al het goud en andere schatten. Maar hij blijft niet onbestraft, want als hij thuiskomt blijkt zijn huis te zijn vervloekt. Het draait onafgebroken in de rondte, totdat iemand de vloek komt opheffen. Creepy blijf ik het vinden, al wist ik precies dat het zo’n draaiend huis is waar je steevast blijft zitten, maar toch het ‘ik sta op min hoofd’-gevoel hebt. Love it!

Na een dagje Efteling gingen we dus naar Bosrijk. Sinds 2009 is Bosrijk er: de ideale slaapplaats als je zoals ons wil genieten van een dagje Efteling. Je hebt ook nog het Loonsch gebied, dat in tegenstelling tot Bosrijk en het Efteling hotel geen vier sterren heeft, maar drie sterren. Dit supercosy vormgegeven park staat helemaal in het thema van Klaas Vaak. Het is super knus en biedt verschillende opties qua verblijf. Er zijn appartementen voor 4 personen, maar ook mooie huisjes voor grotere groepen. Voor de gasten is er ook een badhuis waar je een plonsje kan wagen. Wij hadden een huisje voor zes personen. Twee toiletten, een supernette keuken én zelfs drie slaapkamers. Ik had het gevoel in zo’n warm winters boshuisje te komen. Je kon een beetje verdwalen in het bos, alsof je even écht kon ontsnappen van die werkdrukte. Ik denk dat die omschrijving helemaal klopt bij Bosrijk: missie geslaagd!

Handige tip:

Als je echt alles uit je dagje Efteling wilt halen is de Efteling-app een goeie uitkomst. Met deze app kun je je goed op je bezoek voorbereiden, en ook tijdens je dagje Efteling zelf komt hij vaak goed van pas. Zo kun je bijvoorbeeld het weer in de gaten houden, en kun je, als je inlogt met je Efteling-account, via de app je ticket laten scannen bij de ingang van het park. Dan hoef je het dus niet meer uit te printen. Zelf vind ik de plattegrond het makkelijkst. Zo’n kaart vind ik zo vervelend als dat in papier is. Meestal vol kreuken en scheuren, alvorens ik aankom. Ook vind je er informatie over de attracties; als je erop klikt komt er een korte beschrijving van wat het precies inhoudt, en voor wie de attractie wel of niet geschikt is.