Overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zo doe je dat

Advertentie

 

 

Ben jij toe aan een andere zorgverzekeraar? Misschien ben je niet tevreden met je huidige verzekeraar, of heb je behoefte aan een betere dekking. Of je hebt een verzekeraar gevonden die dezelfde dekking biedt tegen een lager tarief, zoals Unive. Als je niet tevreden bent met je huidige zorgverzekering kun je altijd overstappen naar een andere verzekeraar. Het is zelfs makkelijker dan je misschien denkt! In dit artikel leggen we je alle details uit.

Zo stap je over naar een andere zorgverzekeraar

Een andere zorgverzekering afsluiten is in een handomdraai geregeld. Je kunt dit heel makkelijk online doen, via de website van de nieuwe verzekeraar. Hier vul je een digitaal formulier in waarmee je de nieuwe zorgpolis aanvraagt. Na controle en goedkeuring van jouw aanvraag zal de nieuwe zorgverzekeraar automatisch jouw oude zorgverzekering opzeggen. Je ontvang hier vanzelf per e-mail of per post confirmatie van. Zoals je ziet hoeft overstappen dus echt niet ingewikkeld te zijn!

Wanneer is het beste moment om over te stappen

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je op tijd overstapt naar een nieuwe verzekeraar. Je kunt namelijk niet het hele jaar lang van zorgverzekeraar wisselen. Let erop dat je uiterlijk 31 december 2022 overstapt. Zeg je eerst zelf je oude zorgverzekering op? In dat geval moet je uiterlijk 31 januari 2023 een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Het is wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben, dus je kunt niet te lang zonder zitten.

Vergelijk de verschillende zorgpolissen

Wanneer je overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar is het slim om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld goed naar wat voor basisverzekering je wilt. Deze kun je afsluiten in de vorm van een naturapolis en een restitutiepolis. Met een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekering. Zijn ze dat niet, dan worden sommige kosten maar deels vergoed. Hier staat tegenover dat je maandelijkse premie wat lager is.

Kies je voor een restitutiepolis, dan krijg je een volledige vergoeding voor alle zorg binnen de basisverzekering van een zorgaanbieder naar keuze. Voor een restitutiepolis betaal je wel een hogere premie dan voor een naturapolis. Tip: lees de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar altijd eerst goed na. Zo weet je exact welke zorgkosten onder de dekking van jouw polis vallen. Heb je zorg nodig die buiten het basispakket valt? Overweeg het dan om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, om zo de extra zorgkosten te dekken.