Wat is jouw ochtendroutine?

Ben je een ochtendpersoon of geniet jij meer van die late avondjes? Ik kijk wel uit om meer van mijn ochtenden te genieten en ben daarom op zoek gegaan naar wat tips voor een ontspannende ochtendroutine voor een productievere dag!

 

Waarom is een ochtendroutine goed voor jou?

Veel succesvolle mensen zweren bij een ochtendroutine: denk maar aan Oprah of Bill Gates. Het heeft namelijk ook wel wat voordelen: zo zorgt een routine voor minder stress in de ochtend, en daarmee ook de rest van de dag. Je bereidt je namelijk voor op een rustige én productieve dag. Ook kan een vaste ochtendroutine waar je op hetzelfde moment opstaat en gaat slapen, zorgen voor een beter slaappatroon. Een voorbeeld van een ochtendroutine is: je staat op om half 7, doet enkele stretches of ademhalingsoefeningen voor 10 minuten, je drinkt water en neemt even tijd voor een heerlijk ontbijtje met granola, fruit en koffie. Tijdens je ontbijt lees je 5 minuutjes in een tof boek. Daarna ga je even naar buiten of doe je een korte work-out. Na je douche ben je om 8 uur klaar voor de dag.

Creëer een duurzame ochtendroutine

Als je van plan bent om elke dag om 5 uur op te staan om te gaan sporten, homemade granola te maken, nog even een koffietje onderweg op te pikken en dan aan de dag te beginnen: I salute you! Maar voor de meeste mensen is dit niet echt haalbaar. De belangrijkste tip is daarom: begin in kleine stapjes om zo een ‘duurzame’ ochtendroutine op te bouwen die je kan volhouden. Geeft in de ochtend sporten jou meer energie voor de rest van de dag? Start dan met 3 dagen in de week 30 minuutjes vroeger op te staan. Een kleine ab workout of korte jog past daar zeker wel in. Geen zin in veel cardio? Neem dan even tijd voor wat yoga of stretching voor je je op je bureaustoel ploft. Het zal zeker deugd doen voor je lichaam én je geest! Wil je elke dag genieten van een heerlijk ontbijt? Bak ‘s avonds bijvoorbeeld lekker bananenbrood of maak een grote pot granola op zondag. Leg je Starbucks Nespresso cups al klaar bij het koffiemachine. Zo staat alles al klaar voor de dag nadien.

 

Geniet van de kleine dingen

Om de ochtend wat rustiger te starten, zorg je best voor prioriteiten: wil je heerlijk kunnen genieten van je Nespresso capsules? Of neem je graag even tijd om iets te lezen of om een frisse neus te halen? Zet de ene dag je wekker eens 20 minuten vroeger, of spendeer wat minder tijd in de badkamer, en je kan je haastige ochtendroutine zo omtoveren naar een heerlijk rustig me-momentje. Gaat dat elke dag lukken? Waarschijnlijk niet. Maar celebrate small successes en probeer de volgende dag opnieuw!