True story: Psoriasis

Een meer persoonlijkere blog deze keer voor me. Omdat ik de komende maanden meer persoonlijk wil werken en jullie meer en meer toe laten in mijn leven via blogposts, beginnen we met een pakkend verhaal. Ik vernam vorige week de nieuwe campagne #PasVoorPso waarin mensen met Psoriasis in de kijker worden gezet. Een positieve noot en vooral een hart onder de riem voor mensen met Psoriasis. Sommige onder jullie denken misschien meteen: say what?!

Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke aandoening van de huid. Kenmerken van de ziekte zijn rode letsels die bedekt zijn met witte schilfertjes. Deze letsels ontstaan omdat de huid veel sneller dan normaal huidcellen aanmaakt, in slechts drie of vier dagen in plaats van drie weken. De nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat men minder last ervaart, maar kunnen psoriasis niet genezen.

Een ziekte die in het dagelijkse leven voor mensen die leiden aan Psoriasis heel wat blikken lokt. Ik leerde een vriendin van me kennen een paar jaar geleden tijdens het uitgaansleven. We stonden samen te dansen met dezelfde vriendengroep. Enkel, ze werd die avond vaak negatief bekeken dat zelfs fun maken met onze vrienden geen optie voor haar was. We kenden elkaar toen nog niet, maar ik had al de hele avond door dat ze de blikken verdrong. Pas toen ik haar vond op het toilet in tranen, zijn we écht beginnen praten. Helemaal bedolven onder de tranen vertelde ze hoe elke dag opnieuw er altijd mensen naar haar staren. Alsof ze vies was. Zo’n blikken dat ze zelf ook dacht dat ze vies was. Met een zelfbeeld onder nul ben ik haar beginnen steunen. Wanneer we gingen shoppen, merkte ik mensen staren. Vooral kinderen kunnen hun afgunst niet vaak wegstoppen. Lekker gaan eten met ons tweetjes lokten blikken. Eén keer wou de persoon naast ons zelfs van plaats wisselen. Gruwelijk, onmenselijk en niet werkelijk vond ik. Toch is Psoriasis er en zijn de mensen die de ziekte hebben énorm sterke persoonlijkheden die de kracht krijgen te geloven dat zij normaal zijn.

Ik ben super blij dat er een nieuwe campagne is die creatief genoeg is om Psoriasis goed in de kijker te zetten. 5 bekende Belgen doorkruisten de straten van Antwerpen en Brussel voor de lancering van de campagne #PasVoorPso om met psoriasis voortaan geen stap te veel meer te zetten. Het is een campagne van Novartis in samenwerking met de patiëntenverenigingen en dermatologen die mensen een hart onder de riem willen steken.

De boodschap dat het vandaag mogelijk is om een gave huid te hebben, is wat Els Olaerts, Saartje Vandendriessche, Dimitri Leue, Sophie Pendeville en Patrick Ridremont willen delen via een filmpje. Antoinette, Greg, Leonie, Kelly en Victor – één voor één mensen die een matige tot ernstige vorm van psoriasis hebben maar vandaag met behandelingen een gave huid bereikten – daagden hen uit om volledig bedekt met psoriasisletsels, aangebracht via make-up, door de straten van Antwerpen en Brussel te wandelen. Met verborgen camera zijn ze erin geslaagd om de uitdaging tot een goed einde te brengen, maar niet zonder zich te verbazen over de reacties. Crazy, maar verbluffend wat een mooi resultaat zij met deze campagne hebben kunnen neerzetten. Ik ben zo blij dat dit ter oren is gekomen en dat mensen beseffen hoe die blikken kunnen overkomen met mensen die aan de ziekte lijden. Big up!

Het filmpje kan je via deze link bekijken: