Intiem gesprek

“Mythe 9: Aan pijn bij het vrijen is niets te doen”

Deze mythe kreeg ik voor mijn neus wanneer ik de nieuwe campagne van Sensoa mocht ontmoeten. Ik moest eventjes lachen, want om eerlijk te zijn durfde ik hier geen blogpost over maken. Helemaal out of my comfort zone. Mijn eerste keer was bijvoorbeeld bijzonder pijnlijk. En ik dacht altijd dat het bij die ene keer ging blijven. Maar je hebt van die momenten dat vrijen net iets pittiger is, door soms een wrijvende pijn tijdens het vrijen. Dat geeft je ergens ook een soort van angst. Die pijn wil je tegenhouden, om te kunnen genieten.

Pijnlijk

Sensoa zegt dat pijn bij het vrijen vaak voorkomt bij vrouwen en in mindere mate ook bij mannen. Vrouwen denken vaak dat deze pijn normaal is of dat men er niets aan kan doen. Is hulp zoeken in dit geval nodig? Dat is de vraag die ik in deze blogpost wil oplossen. Sensoa vertelde me dat de oorzaak van de pijn lichamelijk of psychologisch kan zijn. Je kan ook de combinatie hebben waarbij je lichaam blokkeert door het psychologische. Om eerlijk te zijn denk ik ook dat het ergens een angst is, dus psychologisch. Een soort van punt waar je vast zit: je wil genieten, maar toch is er die pijn.

Ontspan je bekken

Lichamelijk zijn de bekkenbodemspieren super belangrijk. Als bekkenbodemspieren niet ontspannen en er penetratie is terwijl de vrouw nog niet vochtig genoeg is, kan dit pijn geven. De angst die er dan bij komt kijken, maakt dat je je helemaal niet meer ontspannen kan voelen. Op dat moment zou een gesprek met je partner essentieel zijn. Iets wat ik zelf ook meteen aangeef. In je seksleven is het belangrijk om te praten, en open kaart te spelen. Dat gevoel zit bij Jeffrey en mij zeker goed. Jezelf ontspannende impulsen geven is zo’n must!

Als de pijn te hevig is, kan je doorverwezen worden. Naar de gynaecologe, seksuologe of naar een bekkenbodemspecialist. Van die laatste schrok ik. Ik had geen idee dat dat bestond! De pijn is niet normaal, maar is ergens een fout in je lichaam en/of geest die je moet proberen recht te trekken. Vergelijk het ergens met opnieuw naar school gaan. Je leert jezelf nieuwe dingen aan. In dit geval focussen op iets ontspannends, iets spannends, iets leuks.

Mijn verhaal

Ik heb enorm veel pijn bij seks gehad. Altijd opnieuw. Dat is al zo sinds de allereerste keer. Dat was allesbehalve comfortabel, maar ik besloot toen op mijn tanden te bijten. Het leek me logisch, daarvoor is het tenslotte je eerste keer. Ook de tweede en de derde keer vond ik het niet vreemd. We waren vast gewoon onhandig denk ik dan. De pijn bleef duren, dus ik moést naar de gynaecologe voor een test. Na een paar weken zenuwen bleek dat de testen niets verkeerds uitwezen. Dat was goed nieuws, maar tegelijkertijd maakte het me erg nerveus want ik bleef die pijn maar hebben. En dan jaag ik me op. En door de stress werd alles nog pijnlijker. Ik vertelde dus dat ik een goede band heb met m’n huisarts, en mijn pijn is door zijn hulp afgenomen. Hij stuurde me naar de osteopaat om mijn bekkenbodemspieren te ontspannen. Ik leerde oefeningen en ging in behandeling en voelde voor het eerst pijnloze seks aan. 

Die oefeningen behoren onder fysiotherapie. Dit is een soort therapie voor je bekkenbodemspieren. Ik vond het doodeng, maar gelukkig bleek de behandeling vooral te bestaan uit pijnloze oefeningen die je thuis doet, stapje voor stapje. Ik vertelde mijn ex-lief ook alles open en eerlijk over de pijn. Dat doet ook veel bij de behandeling naar pijnloze seks. En ja, that’s my story. Eerlijk en oprecht. Want ik heb écht pijn gehad. Vooral angst voor pijn denk ik.

Crazy dat ik de mythe heb durven aangaan! Een blogpost over mijn seksleven stond nu niet bovenaan mijn to do list. Maar ik was bereid om eerlijk mijn mening in deze situatie te geven. We zijn vrouwen die elkaar moeten steunen. Ik ben zo benieuwd hoe jullie je daarbij voelen. Heb jij ook zo’n pijn? Of heb je ergens een angst bij het vrijen? Surf dan zeker naar de website om samen met Sensoa naar een seksleven vol genot te streven!