The Airfryer love

Ahaaaaa, de uitvinding van de eeuw mocht ik vandaag reviewen. Lekker, gezond én helemaal perfect zonder enige allergische reactie. Say what? Ja, de laatste maanden is het wikken en wegen om niet ten onder te gaan aan de allergieën. Ik kan bijvoorbeeld niet naar de frituur om de hoek gaan, omdat ze de frietjes in hetzelfde vet bakken als bijvoorbeeld een curryworst zoals we in ons land zeggen. Bestaande uit… soja! En jep, daar ben ik allergisch aan. Zo moeilijk is het, maar zo makkelijk is het om het thuis te maken. Al is het wel sukkelen in het vinden van de juiste olie omdat ook daar heel vaak sporen van bijvoorbeeld noten in verwerkt zijn. Je schrikt écht als je alle ingrediënten begint te lezen. Ik kwam terecht bij de Philips Airfryer én voel me net een kind in de speelgoedwinkel: addicted!

 

Tell me more now

Maar goed, wat is dat nu zo’n Airfryer? Een Airfryer is een keukenapparaat dat de directe tegenhanger is van de traditionele frituurpan, oven en multicooker. Met een airfyer of heteluchtfriteuse gebruik je hetelucht in plaats van frituurvet of -olie om gerechten te ‘frituren’. Het gebruik van vet wordt dus fors in vermindering gebracht. Met een Airfryer kun je naast frituren ook bakken, braden en grillen. Een Airfryer is dus meer dan een hetelucht friteuse alleen. Zeker dat bakken vond ik écht speciaal. Ik heb de Airfryer dus een tijdje getest. Met als gevolg dat we ‘m de ganse week hebben gebruikt. Wat ik klaargemaakt heb, vertel ik jullie mét plezier in mijn blogje.

Go Philips!

De Philips Airfryer is de ideale oplossing voor iedereen die graag gefrituurd eet maar toch gezonder wil eten. Gecombineerd met het gevoel dat het frituren thuis heel wat typische geuren achterlaat én blijft hangen in huis. Mijn mama is altijd verveeld dat als we iets gefrituurd eten haar keuken (en eigenlijk ook het hele huis) ruikt naar frietvet. Ik wou de Airfryer testen maar ik zag aan haar dat ze vreesde voor de geur die nadien zou heersen in huis. We stonden bij onze eerste test met de Philips Airfryer écht versteld van het resultaat. Dankzij de gepatenteerde Rapid Air Technology zijn die luchtjes verleden tijd want je gaat als het ware frituren met… lucht! Verse frietjes bevatten hierdoor dan ook tot 80% minder vet dan verse frietjes uit een conventionele Philips-frituurpan én ze smaken overheerlijk! Ik ben stiekem écht verslaafd geworden aan de frietjes, waardoor ik ze afgelopen week wel vier keer heb klaargemaakt. Ik heb de afgelopen jaren zo weinig frietjes kunnen eten, dat ik bijzonder blij ben met de Airfryer. Mooi meegenomen is dat de Airfryer easypeasy schoon te maken is, want hij kan lekker in de vaatwasser.

 

Op het menu stond afgelopen week:

– Frietjes met verschillende kruiden. Eén keer heb ik ze gemaakt met zout van Ibiza – dat ik een tijdje geleden tijdens mijn trip naar Ibiza kocht, de tweede keer met bieslook, de derde keer met een Amerikaanse kruidenmix erover én de andere keer met.. spaghettisaus van la mama. Het laatste klinkt misschien gek, maar écht serieus: ik eet dat zo ongelooflijk graag. Daarnaast eet ik bijvoorbeeld ook chips al jaren met.. jawel, spaghettisaus!

– Jeffrey zijn kaaskroketjes! Ik ben allergisch aan nootmuskaat én dat zit vrijwel in alle kaaskroketten. Jeffrey zocht én vond een recept om zelf kaaskroketten te maken. Ik maakte het hem nog moeilijker en vroeg hem om ze te maken met Parmezaanse kaas. Mijn favoriet. Zijn receptje vertel ik jullie onderaan deze blog én natuurlijk ook het resultaat met de Airfryer leg ik met plezier uit!

– Dessertjes! Ik ben niet zo’n zoetebek én fruit is absoluut verboden terrein voor me. Hier gaan we weer: allergie! Maar meestal wil ik een lekkere hartige snack. Ik koos ervoor om de typische appelflappen achterwege te laten. Ik ging volledig voor gevulde flapjes met mosterdkaas én parmaham. Het receptje kan je eveneens onderaan vinden.

Getest én goedgekeurd: de kaasflapjes met parmaham! Ik dacht dat dit ging mislukken, maar toch was het meteen raak en smaakte mijn kaasflapjes nog nooit zo smeuïg. Ik eet niet vaak vlees, dus ik probeer vaker kaasflapjes te maken. Het vergelijken verliep dus écht wel héél makkelijk. Ik zou ze zelfs niet meer willen eten zonder m’n Airfryer. Mijn recept? Here you go!

Wat heb je nodig?

– 6 plakken bladerdeeg

– 1 bol mozzarella

– 1 ei

– 1 pakje parmaham

– eventueel extra kruiden met zout, peper of basilicumkruiden.

Let’s start!

  1. Haal de plakken bladerdeeg van elkaar en laat ze ontdooien. Dit duurt ongeveer 10 minuten vooraleer je het bladerdeeg kan gebruiken.
  2. Snij een bol mozzarella aan en doe het in plakjes. De parmaham kan je perfect gebruiken, meteen na je het uit de verpakking hebt gehaald.
  3. Leg op elk plakje bladerdeeg een plakje mozzarella én parmaham. Vouw het bladerdeeg naar binnen in een driehoek en druk de randen goed aan.
  4. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van de kaasflapjes hiermee.
  5. Laat de Airfryer voorverwarmen op 200 graden. Bak vervolgens in 10 minuten de kaasflapjes goudbruin in het mandje van de Airfryer. Genieten!

Het receptje voor de heerlijke kaaskroketjes à la Jeffrey kan je bereiden door volgende ingrediënten te gebruiken:

– 200 gram boter

– 1 liter melk

– 6 eieren

– 200 gram bloem

– 400 gram Parmezaanse kaas

– 1 deciliter room

– 200 gram paneermeel

– extra kruiden met zout en peper, naar eigen believen

Aan de slag mét je beslag!

  1. Weeg de boter en de bloem zorgvuldig. Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in een voorverwarmde pot. Je moet die maar 3 minuutjes laten voorverwarmen.
  2. Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Roer met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt. Verdikke, ik kan er al niet afblijven op dat moment.
  3. Voeg de melk toe aan de roux en roer continu met de garde tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus én mag het vuur af.
  4. Breek of snijd het stuk Parmezaanse kaas in stukjes en maal de kaas fijn in de blender. Laat ook de gemalen kaas al roerend smelten in de dikke saus. En nu is het écht al aflikken hoor!
  5. Scheid in twee potjes de dooiers en de eiwitten van 6 eieren. We gebruiken enkel de dooiers, die voor een extra goede binding zorgen en het krokettenbeslag ook gladder maken!
  6. Voeg de room toe aan het kommetje met eigelen en klop de dooiers los, dit mag na het loskloppen bij het mengsel met kaas. Je kan bij deze stap kruiden naar eigen believen. Wij eten graag peper, dus kruiden zelf met heel wat peper 😉
  7. Doe het mengsel in een beboterde schaal, in de koelkast en laat het beslag voor de kroketten gedurende enkele uren volledig afkoelen en opstijven. De boter zorgt ervoor dat het beslag nadien er makkelijk weer uit te halen is.
  8. Wanneer het beslag opgesteven is kan je de kroketten afwerken. Alles begint met het paneren. Voorzie drie schoteltjes met daarin een royale hoeveelheid bloem, losgeklopte eieren en het paneermeel. Je gaat als volgt te werk: bloem – eieren én dan het paneermeel. Omdat we ze bakken in de Airfryer is het aangeraden de stappen twee keer te doen zodat de kaaskroketjes krokant zijn en niet uit elkaar vallen.
  9. In de Airfryer zijn de kroketjes in een paar minuten al gebakken. Laat ze zeker nooit langer als tien minuutjes frituren.
  10. Beslag over? Maak de kaaskroketjes klaar én stop ze in de diepvriezer. Zo makkelijk én ideaal als snack. I love it!