Retro with LILLET

Processed with VSCO with a5 preset

Retro is weer helemaal in. Dat zeggen de modebladen, de grote designers, de oldskool meubelen die weer naar bovengehaald mogen worden maar er is meer. LILLET is het retrodrankje dat deze zomer helemaal hot is. Bye bye trends als gin-tonic of dergelijke. Deze zomer gaan we voor LILLET.

Tell me more!

LILLET werd in 1872 in de streek rond Bordeaux uitgevonden door de gebroeders Paul en Raymond Lillet. Ik kende het drankje eigenlijk al langer. Mijn ouders dronken LILLET al langer. Ze hadden een specifieke cocktail ermee gemaakt die tijdens warme temperaturen wordt bovengehaald. Ik herken de flessen uit de duizend, want dat was het enige merk waar mijn ouders ooit iets van hebben verzameld. Maar er is meer te vertellen over dé drink van deze zomer. Natuurlijk is iedereen benieuwd waar én waarvan het drankje gemaakt is. Het is een mengsel van 85% Bordeaux wijnen (Sauvignon Blanc, Semillon en Muscadelle) en 15% gemacereerde likeuren, voornamelijk citrus likeuren uit de schillen van zoete sinaasappelen uit Spanje en Marokko en de schillen van bittere groene sinaasappels uit Haïti. Ik vind dit het lekkerste aan dit drankje, het bittere dat ergens door het gebruik van de sinaas zoeter wordt. LILLET wordt gerijpt in eikenhouten vaten en is verkrijgbaar in een rode en witte versie, én dat alles in de prachtige Bordeaux streek. Eén van mijn favoriete regio’s in Frankrijk. Het is écht mijn droom om Bordeaux te bezoeken. Een paar jaar geleden hadden we een reis geboekt, maar is die helaas in het water gevallen. Gelukkig dat de drankjes ook hier te krijgen zijn, en dat met een mooie retrolook. Als je de flessen ziet wordt je instant verliefd.

Ik vind het altijd leuk dat de combinatie bitter en zoet er goed is. Ik drink enorm graag bittere drankjes, maar voor mij is het een must om het zoete te kunnen ervaren. Sinaasappel, abrikozen, honing, limoen en frisse mint zorgen voor die sublieme combo. Het is écht zalig dat je de smaak van één slok lang kan evenaren.

Ik serveerde het drankje eerder deze week aan mijn vriendinnen, die het meteen ook in huis wilden halen. Daarnaast waren ze ook écht verliefd op de flessen zelf. De retrolook doet het gewoon. Iedereen houdt toch van die oude apothekerspotten die sommige zelfs als vaas gebruiken. Wel LILLET heeft de look and feel helemaal juist. En trouwens: die look doet het ook goed als je online gaat shoppen. Retro all the way. Dé truc om niet standaard over te komen, is om moderne stukken te combineren met vintage kleding. Sommigen mensen gaan zelfs nog een stapje verder en dragen alleen nog maar tweedehandskledij. Het leuke is dat zowel ketens als grote merken inspelen op de trend. Luchtige bloesjes met bloemenprints, faux fur jasjes en laarzen met de nodige pailletten, parels én kleuren zijn deze zomer musthaves voor jouw garderobe. Ook de retro kraagjes scoren goed. Zelf vind ik het leuk dat de retro maxi kleedjes weer helemaal sterk in de schoenen staan. Ik droeg vaak lange kleedjes, maar vaak werd er eens gek gekeken als ik overdag zo over straat liep. De maxi kleedjes met retro print of gewoon met XL-bloemenprint zijn hot en ik ben daar alvast heel blij om. Maar mijn ultieme retro look is toch nog net eventjes wat anders. T-shirts met slogans van rockbands, jasjes met franjes, gescheurde ripped jeansshortjes geborduurde tunieken, zilveren juwelen en knielaarzen. Klaar voor de zomer – nou én of. ​

Wat denk je van mijn zwart-wit print gecombineerd met het lekkere zomerdrankje? I’m in, summer here we come!