10x tips in België

  1. Begroet de Kust!

Ontdek onze 10 kuststeden waar heel wat leuke verborgen plekjes zijn. De steden hebben veel meer te bieden dan alleen een wandeling op de dijk en een namiddagje op het strand. Loop van de ene kuststad naar de andere, neem de tram naar Plopsaland of breng een bezoekje aan ’t Zwin in Knokke. En geen nood, ook bij slecht weer zijn er tal van activiteiten te beleven! Nog niet overtuigd? Lees op onze blog nog meer over de Belgische kuststeden!

  1. Bezoek de mooiste kastelen van België!

België, het land van kastelen. Ondanks de grootte, heeft ons Belgenlandje de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Je kan maar liefst 3000 verschillende kastelen bezichtigen of even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen. Wanneer je een kasteel of twee, drie bezoekt, ben je toch al snel een dagje zoet. Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal.

Ook voor de kinderen zijn er steeds activiteiten gepland zodat ze op een speelse manier in aanraking komen met de geschiedenis van het kasteel. Lees alvast op deze blog meer over dé mooiste kastelen van België!

  1. Bezoek het spookdorp Doel

Op zoek naar een alternatief plekje voor een leuke uitstap? Wat dacht je van Doel, in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen (België), net tegen de Nederlandse grens. Dit zo goed als verlaten dorpje aan de linkeroever van de Schelde.

Een spookdorpje bezoeken? Dan is een daguitstap naar Doel zeker iets dat je eens moet gedaan hebben. Dit verlaten dorp verscholen in de haven van Antwerpen is bijzonder en uniek in België.

  1. PAKT in Antwerpen

PAKT is wel een heel bijzondere plek en dat op verschillende manieren. Het wordt ook wel eens het duurzame hart van het Groen Kwartier in Antwerpen genoemd en wordt ingezet om lokale en duurzame oogst in de picture te brengen. Je geniet hier dus van lokaal geproduceerde producten in een unieke, sfeervolle setting waarbij je omringd bent door prachtige daktuinen (en geen klein daktuintje he, maar eentje van maar liefst 2000 vierkante meter).

Vroeger was het een oude industriële site, die stilletjes aan werd omgebouwd tot creatieve, hippe, duurzame hotspots. Je vindt hier de dag van vandaag een gym, verschillende creatieve gebouwen, enkele knusse koffiebars en restaurants. Belangrijk om te weten is dat al deze ondernemers hangen dan ook van de site af.

Zo wordt de hitte van de pizzaovens gebruikt om de kantoren te verwarmen en het water op de daktuinen wordt verzameld om te gebruiken door de koffiebar- en branderij. Als het ware een zeer uniek concept.

Tip: PAKT dat je het bijzondere dakterras eens wil bezoeken, kan je altijd een rondleiding boeken. Maar reserveer dit best op tijd. Wegens evenementen en workshops valt het vaak voor dat het snel volzet.

  1. Reading Between the Lines

Een ander verborgen pareltje, is een wel heel bijzondere kerk. De kerk werd ontworpen in 2011 door de Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh in horizontale, stalen platen en weegt maar liefst 30 ton. De kerk kreeg de naam ‘Reading Between the Lines’ omdat je vanuit verschillende hoeken, een totaal verschillend visueel beeld krijgt.

De kerk verdwijnt als het ware in het landschap en wordt daarom ook de ‘doorkijkkerk’ genoemd. De kerk is zodanig geplaatst dat je ze tijdens een wandeling door de appelboomgaarden van Borgloon zeker tegenkomt. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier even halt te houden.

TIP: Wil jij ook deze wandeling maken? Download onze wandeling in Borgloon en bezoek de Doorkijkkerk.

  1. Fietsen door het Water

Wandelen op het water kunnen we nog niet, maar erdoor fietsen lukt wel. In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Daardoor krijg je het gevoel dat je letterlijk onder water aan het fietsen bent, van de ene oever naar de andere. Het fietspad is zo’n 200 meter lang en 1,5 meter diep en splitst zo de vijver doormidden.

In het midden van het fietspad, staat het water aan beide kanten op ooghoogte. Je voelt je weliswaar één worden met het water en het je nog eens een mooi en uniek zicht over de natuur rondom je. Ben je niet zo’n fietsliefhebber? Geen probleem! Het pad is ook daarbovenop toegankelijk voor wandelaars en joggers. Het is ook best grappig om vanop een afstand toe te kijken hoe al die hoofden op het wateroppervlak voorbij gaan. Wil jij ook graag deze fietstocht maken? Download deze fietsroute hier.

  1. Connecterra in Maasmechelen

Het Connecterra in Mechelen is een klein paradijs voor natuurliefhebbers. Een bijzondere plek waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Het is gelegen in het Nationaal Park van de Hoge Kempen en ziet er vandaag de dag helemaal anders uit. Je kan hier genieten van een verrassend mooi landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s. Connecterra heeft ook vier terrils vanwaar je een onvergetelijk uitzicht hebt op het omliggende landschap van de Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. Echt wel een bezoekje waard!

Weetje: De naam ‘CONNECTERRA’ is een samenvoeging van ‘connect’ (verbinden) en ‘terra’ (aarde). Enerzijds is het een duidelijke verwijzing naar het mijnverleden, anderzijds wil het haar bezoekers en wandelaars terug leiden naar een ervaring en verbondenheid met de aarde en met moeder natuur..

  1. Ontdek Limburg aan de zijde van een ezel

Beleef de natuur als het ware met een ezel aan je zijde. Je maakt een wandeling door de mooie, bosrijke omgeving en begeleidt de ezel zelf. Het is een echte uitdaging om de ezel steeds mee te krijgen. Want je weet wat ze zeggen, ‘zo koppig als een ezel’. Het maakt deze wandeling des te bijzonder en het is ideaal voor een dagje uit met het gezin, vrienden of familie.

  1. Hallerbos

Een ietwat bekender plekje is het Hallerbos in Halle. Het wordt ook wel het ‘Blauwe bos’ genoemd omdat je in de lente omgeven wordt door zwevende bomen boven een tapijt van miljoenen paarse boshyacinten. Je kan hier prachtige wandelingen maken over de kronkelende paden en enkele konijnen en herten spotten die door het azuurblauwe bos springen. Een fotogeniek stukje in België! En oh ja.. Laat ook zeker je reukzin de volle loop!

Tip: Wil je het ervaren als een waar levend sprookjesbos? Dan moet je de bloeiperiode goed in het oog houden, zo’n 7 tot 10 dagen in het midden van april. Dan komen alle wilde hyacinten uit de grond en zorgen voor een bijzondere kleurexplosie..

  1. Abdij van Villers

In 1146 werd de Abdij van Villers gesticht, een van de meest prestigieuze getuigenissen van het leven van de monniken van de cisterciënzerorde. De 900 jaar oude ruïnes zijn een mooie weerspiegeling van de verschillende architecturale stijlen en wordt daarom beschouwd als een van de mooiste architectonische locaties in Europa.

De abdijkerk is maar liefst 91 meter lang en 41 meter breed en is het indrukwekkendste restant van de site. Men begon te bouwen in romaanse stijl maar later werd de kerk in gotische stijl verder afgewerkt. Daarmee behoort ze tot de eerste gotische gebouwen van ons land. Naast de abdijkerk kan je ook nog door andere restanten wandelen en door de vijf omliggende tuinen zwerven.