Chalkidiki: must do’s

Vorige week mocht ik samen met Sunweb naar de Griekse zon. Zelf ben ik zo’n voorstaander van Griekeland. Ik probeer elk jaar opnieuw af te zakken naar één van mijn favoriete landen. Twee jaar geleden koos ik voor Kreta, vorig jaar dan weer voor Kos. Elke keer opnieuw werd ik verrast door de mooie plekjes, de gastvrijheid én natuurlijk door het lekkere eten. Want koken kunnen de Grieken toch wel.

Dit jaar was het tijd om verder te zoeken en samen met Sunweb reisde ik naar Chalkidiki. Ik had nog nooit eerder over Chalkidiki gehoord, maar de foto’s die ik op internet kon vinden beloofde héél veel. We vlogen amper 2 uur en 40 minuten en kwamen aan in het zonovergoten Chalkidiki. Wanneer je op de landkaart van Griekenland kijkt, dan valt de vorm meteen al op. Dit unieke departement van Griekenland, bestaat uit drie langwerpige schiereilanden die zich in de blauwe Egeïsche zee uitstrekken. De drie schiereilanden zijn Kassandra, Sithonia en Agion Oros die je perfect tijdens je trip per boot kan bezoeken. Wij hadden de kans om drie dagen te genieten van al het moois dat Chalkidiki te bieden heeft.

Meet my trip

Op dag 1 zijn we geland in Thessaloníki, eveneens een plek waar ik nog nooit van had gehoord. Ik schaamde me wel, want het is de op één na grootste stad van Griekenland. Je kan twee maal per week vliegen naar Thessaloniki met Sunweb. Ik was énorm benieuwd naar Thessaloniki zelf. De meeest unieke plekjes te ontdekken deden we samen met een gids. Vlak daarbij ligt Ladadike waar we onze allereerste stop hielden. We mochten proeven van de typische Griekse keuken, die ze speciaal naar mijn allergenen meteen hadden aangepast. We klonken samen met een shotje Ouzo, maar hallelujah dat is voor mij een nét iets te straf spul.

In de avond gingen we dineren in het buffetrestaurant van ons hotel, Kassandra Palace. Een groot resort met een XL-zwembad én het strand vlakbij. Het strand vond ik daar trouwens geweldig! Héél verzorgd en goed onderhouden en de beachbar binnen handbereik – ook niet onbelangrijk.

De stranden zijn werkelijk allemaal prachtig. Deels kan je zandstranden vinden, maar ook een strand vol kasseien kan je er vinden. Zelf ben ik meer een voorstaander van de zandstranden, maar dat is echt persoonlijk. Eén van mijn beste vriendinnen kiest trouwens haar vakantiebestemming aan de hand van de stranden. Zij verkiest telkens weer kasseien.

De volgende ochtend gingen we na een ontbijtje richting Paliouri. Die laatste is een haven in Kassandra. We namen de boot, wat écht een top ervaring was. De boot ,genaamd Glassbottom omdat je in de bar een doorkijkluik hebt, waar je onder water mee kan kijken, was fully booked maar toch merkte je er weinig van omdat je in een prachtige oase van rust terechtkomt. De wind in de haren zorgde ervoor dat ik genoot van elk minuut. Leuk ook is dat je makkelijk aan je tan kan werken, zonder dat het veel te warm aanvoelt. Moest het toch nog te warm zijn, deden we een stop aan het fantastisch strand van Torini voor een verfrissende duik in de zee of voor een ijsje in de plaatselijke strandbar. Op zee hielden we ook een stop, voor de mensen die van snorkelen houden. Een lunch wordt eveneens voorzien aan boord én de drankjes (en Ouzo) vloeien er rijkelijk. Het leukste vond ik de stop in Neos Marmaras. Leuke winkeltjes gecombineerd met toffe bars waar je voortdurend zicht op zee hebt. Voor bloggers was het trouwens ook een paradijs, want hier kan je écht de mooiste beelden shooten. We genoten samen met een lekker glaasje wijn van de gezellige drukte hier. Je merkt wel dat Neos Marmaras een top bestemming is, waar eveneens ook meer toeristen zullen te vinden zijn.

Griekse zon!

Dit was voor mij écht een topdag! Eén van de leukste dagen tijdens één van de persreizen die ik de afgelopen jaren maakte. Ik vergat eventjes écht alles en kwam herboren terug aan in het hotel waar we ons meteen gingen klaarmaken om de avond in te duiken.

We reden naar een ander dorpje, genaamd Pefkohori. Pefkohori, ook wel Pefkochori genoemd, is een drukke badplaats aan de oostkust van Kassandra op Chalkidiki. Het is een populaire vakantiestek, heeft een interessant oud gedeelte en een klein haventje. De naam dankt het dorp aan het naaldbomenbos (pine forest) wat in het Grieks pefko betekent. We hadden de perfecte zonsondergang, het nog perfectere restaurant én zelfs de perfecte cocktails nadien. Restaurant Asterias zorgde voor de 3-in-1 combinatie. Ik heb er trouwens de lekkerste mosselen ooit gegeten. Voldaan keerden we terug naar ons hotel om de volgende ochtend te vertrekken – deze keer op Jeep Safari. Safari Hellas voorziet leuke maar ook actieve jeepsafari’s. Wij hielden een stop aan het schildpaddenmeer, oftewel de Turtle Lake genoemd. Daarnaast kregen we van op de eerste rij de mooiste landschappen te zien.

In de avond reden we naar Afytos – de verrassing van de hele reis voor mij. De mooie wandelroute met zicht op zee, gekoppeld aan de mooiste authentieke restaurantjes en barretjes waren de perfecte afsluiter van de complete trip.

Getest én meer dan goedgekeurd!