Hameln: cool city to see

Heerlijk genieten in Duitsland! Ik zou Hamelen niet meteen in gedachte hebben, maar de schattigheid die Hamelen uitstraalt is ge-wel-dig. Het voelt hier héél goed en hartelijk qua sfeer. Je merkt dat de inwoners en bezoekers klaarstaan om een babbeltje te doen en vooral bijzonder trots zijn op hun klassiek (en voor mij ook sprookjesverhaal): De Rattenvanger van Hamelen.

  • Hamelen is een voorbeeldig gerestaureerde historische stad met luisterrijke vakwerk- en zandsteenhuizen, waarvan er veel in de renaissance zijn gebouwd. Het representatieve middelpunt van de oude binnenstad wordt gevormd door de Osterstraße en de Pferdemarkt, met daartussen stille en charmante steegjes, waarin het dankzij de talrijke leuke cafés en eethuisjes, knusse Biergärten en winkeltjes heerlijk genieten, flaneren en winkelen is. Je hebt er zelfs grotere winkelketens. Het leuke vond ik vooral het Panneküchen Hause. Hier kan je zoete of hartige pannenkoeken eten. Er is dus écht voor elk wat wils en vooral van zeer goeie kwaliteit. Ook met mijn allergenen werd hier zeer goed rekening gehouden. Je voelt je écht de queen in het mega lieflijke decor van de zaak.
  • Rattenverhaal? Je hoeft alleen maar het spoor van de ratten te volgen: duizenden van deze diertjes wijzen de weg naar de bezienswaardigheden van de stad. Uiteraard gaat het vaak om de beroemde sage: in 1294 lokte een rattenvanger, die zijn loon niet had gekregen, de kinderen van Hamelen met zijn betoverende fluitmuziek de stad uit – waarna niemand ze ooit nog heeft gezien. Het rattenvangershuis, een van de mooiste en grootste renaissancehuizen, staat in het centrum van de stad en herinnert aan deze gebeurtenis. Elke zondag tussen half mei en half september is het om 12.00 uur tijd voor het rattenvanger-openluchttheater: ongeveer 80 acteurs in historische kostuums beelden de uittocht van de kinderen uit Hamelen uit. De musical “Cats” mag dan wel overal succes hebben, in het musicaltheater van de stad is “Rats” al jarenlang het grote succesnummer. Het openluchttheater hebben we ook bezocht en om eerlijk te zijn vind ik dit een prima activiteit voor ouders met de kids. Een verhaal waardoor je je kinderen meteen de geschiedenis van deze stad kan bijleren. En tot slot is er de “dansende rat”, die aan de oever van de Weser staat en met zijn hoogte van bijna zeven meter van veraf zichtbaar is; hij pakt het rattenthema op een bijzondere manier op en danst brutaal, vrolijk en overmoedig in een spel met de wind.
  • Een echte aanrader is ook het winkelcentrum op het fabrieksterrein HefeHof: natuurvoedingswinkels, een wijnspecialist, grote speciaalzaken en internationale restaurants zorgen ervoor dat uw bezoek aan Hamelen helemaal compleet is.

Meer weten kan via deze link! Bedankt aan de fijne mensen van Hannover: Benjamin, Elke en natuurlijk ook Jo!