Hotspots at Bilzen

Ook in ons land zijn er heel wat mooie plekjes te ontdekken. Wij namen dit weekend Bilzen op de proef. Benieuwd als we waren genoten we van alle troeven die Bilzen te bieden heeft. Jammergenoeg konden we niet alles bezoeken, maar onze favoriete must do’s én adresjes zetten we in deze blogpost graag op een rijtje. Sunny day makes me so happy by the way – hoe héérlijk is het om alles te bezoeken als het zo’n lekker weertje is?

Bilzen is voor mij écht een halfuurtje rijden. Ik had het zelf niet door dat het maar zo kort zou zijn. We hadden ons aan een rit van een uur verwacht. Wat dus wil zeggen dat we allebei, zowel Jeffrey als ik, nog niet eerder in Bilzen waren geweest. Jammer eigenlijk, zeker als je weet dat het maar een halfuurtje van Diest is. Bijzonder ook wel, omdat de stad ons écht heeft verrast.

Bilzen Mysteries

Eerst en vooral wil ik zeggen dat Bilzen zo creatief bezig is, dat we echt versteld stonden van de favoriete activiteit van Jeffrey en mij. Bilzen Mysteries was een schot in de roos. Niet alleen voor ons, maar ook de andere aanwezigen waren lovend over het spectaculaire mysterie dat over Bilzen verteld wordt tijdens een soort van lichtshow. Deze attractie met internationale allure beleef je na zonsondergang. Het nachtelijke, multimediale beleefparcours brengt de 800-jarige geschiedenis van Alden Biesen tot leven. Met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op je oren maak je een ongeziene tijdreis. Van Ridderbroeders op kruistocht over dansende nymfen in de romantische tempel van Minerva tot een verwoestende brand… Vooral die brand vond ik bijzonder goed in elkaar gestoken. Ik was helemaal mee in het verhaal en wist meteen op een speelse manier meer over Alden Biesen. De virtuele gids doorheen het parcours van ongeveer 70 minuten is de Heer van Biesen. Za-lig gedaan. Hij wordt vertolkt door topacteur Jan Decleir en ja, dan weet je natuurlijk al dat het er meteen boenk op zit. Openingstijden: Van zonsondergang tot middernacht, tijdens de zomermaanden tot 1 uur ’s nachts. Wij deden het rond elf én dat was de perfecte tijd.

Kindertijd

Dit weekend was het kermis in Bilzen, dus wij konden na het mysterie nog genieten. Want soms is een kermis toch écht nog eens leuk. We zaten al in een soort van nostalgie gevoel door Bilzen Mysteries, waarin je terugkeert in de tijd. Kermis doet je ook toch steeds terugdenken aan de kindertijd. Wat me opviel is dat de stad echt leefde. De cafés op de markt zagen er stuk voor stuk super gezellig uit én de terrassen zaten overvol. Leuk ook om in Limburg te zijn. Ik heb Limburgers bijzonder graag. De sfeer, de goedlachse mensen en vooral het spontane vind ik geweldig om te beleven.

Als het tijd was om te gaan slapen, trokken we naar onze bed and breakfast. Omdat ik in deze blog al bijzonder veel wil vertellen, hebben we besloten een apate blog te maken over de slaapplaats die by the way de moeite was. Zeker een aanrader om te bekijken in een volgende blog.

Walk it, baby

Lekker genieten van de natuur? Kan allemaal in Bilzen! Neem bijvoorbeeld de Demerwalk. De Demer loopt ook in Diest, dus je verwacht je niet echt aan iets speciaals, maar toch doen ze in Bilzen iets extra rond De Demer. De Demerwalk is een aantrekkelijke wandelroute door de groene Demervallei en leidt je langs de meest gedenkwaardige festivalplekken van het legendarische muziekfestival Jazz Bilzen.  Dit festival vond plaats van 1965 tot 1981 en was één van de eerste grote muziekgebeurtenissen in Vlaanderen.  Jazz Bilzen wordt dan ook regelmatig ‘de moeder van alle festivals’ genoemd.
De wandeling laat je kennis maken met de diverse locaties waar het festival doorheen de jaren neerstreek. Ga je liever zelf op verkenning? Makkelijk, loop De Demer af én maak kennis met de mooiste natuurgebieden die Bilzen te bieden heeft.

Cabby love

In de Landcommanderij van Alden Biesen kan je ook golfcabby’s krijgen. Jeffrey en ik deden een tripje met de golfcabby dat je kan zien op ons YouTube kanaal. De groene wagentjes zijn elektrisch aangedreven en bieden plaats aan 4 personen. De wagentjes worden ingezet worden voor de volgende toeristische rondritten.  Vertrekken kan vanuit het Onthaalcentrum te Alden Biesen voor de volgende routes: 
– Bilzen–Alden Biesenroute
– een route doorheen groot-Bilzen
– de bloesem/fruitroute
– de kastelenroute
Wat je ziet? Wel prachtige landschappen vol pittoreske dorpjes, mooie hoeves, kastelen, open velden, uitgestrekte bossen, natuurgebieden en holle wegen. Loved it! Mijn favorietje!

Barabas

Als laatste heb je natuurlijk ook nood aan lekker eten. Barabas tapas & drinks is hiervoor écht de beste plek om zowel te ontbijten, te lunchen of te dineren. De keuze is aan jou, maar wij gingen meteen voor een diner én vooral voor lekkere Martini Royals, één van mijn favoriete drankjes die je jammergenoeg niet vaak meer in bars of restaurants tegenkomt. Eens te meer kan ik genieten van dat topdrankje, dat ze in de fijne kaart van Barabas ook hadden opgenomen. Een kleine, maar gezellige zaak die echte Spaanse tapas, (dus niet enkel charcuterie en gefrituurde specialiteiten) op tafel brengt. De menu’s worden hartelijk onthaald maar ook à la carte is voor de uibaters geen probleem. Ze hebben trouwens een aparte kaart waarin alle allergieën staan vermeld. Er is meer dan voldoende keuze uit vis-,vlees-en vegetarische gerechten. Door de smaken waan je je al op vakantie in Zuid-Spanje. Ruime keuze aan lekkere wijn en aperitieven en vooral bijzonder lieve mensen die je met plezier ontvangen. Oh ja, in het weekend zeker en vast reserveren want Barabas is geliefd én een echte hotspot. Daarnaast heb je ook de Baristabar met de lekkerste koffie. Wij kozen voor de ijskoffie die écht perfect is voor de zomer. Damn right, daar hou ik van! De zaak is nog maar een jaartje open én heeft nu al zoveel potentie. Helemaal zalig!