Norway: bucket list

Eindelijk was het zover: Noorwegen. Het land stond al langer op mijn bucket list, maar eindelijk is die droom uitgekomen. Ik moet eerlijk toegeven dat het land me allesbehalve teleur heeft gesteld.

Het land van fjorden, gletsjers, Vikingen, oude vissersdorpen en eindeloze groene bossen. Noorwegen is een van de meest welvarende landen ter wereld en dat zie je. Steden en wegen zijn goed aangelegd, de natuur wordt beschermd, het toerisme is prima geregeld

We hadden zalig weer, prachtige uitzichten én hebben drie dagen mogen rondvaren op verschillende cruises, zodat de Fjorden ons niet meer onbekend bleven. Mijn favoriete Noorwegen tips zie je ongetwijfeld de volgende maanden passeren. Ik ben er maar enkele dagen geweest, maar ik heb een overvloed aan informatie en tips – die élke trip naar het land alleen maar mooier kunnen maken.

Beginnen doe ik hier met m’n eerste dagje in Noorwegen, waar we de eerste keer de boot op mochten. Een dag vol Fjorden zeiden ze me. Je kent de Fjorden natuurlijk wel vanuit magazines of van de mooie documentaires op televisie. Maar toch is het zicht in real life véél meer waard én vooral nog grootser dan ik had verwacht. Ik las ergens op één van hun flyers dat je echt het zelf moest zien, om het uitzicht te kunnen geloven. Iets wat ik écht compleet als waarheid acht. Ongelooflijk!

Cruise, cruise, de éérste reis ook mét Jeffrey Croes (mopje!)

Het Sognefjord zal ik écht nooit meer vergeten. Elk moment was magisch en ik kon alle stress van afgelopen maanden terug plaatsen. Ik voelde me eindelijk weer relaxed, gewoon door het magische van de natuur.

Maar goed, wat is die fjord nu? Het Sognefjord is met 205 kilometer de langste fjord van Noorwegen. En het is de op één na langste ter wereld: alleen Scoresbysund in Groenland is met 350 kilometer langer. Dit immense fjord ligt op 72 kilometer ten noorden van Bergen. Sognefjord heeft diverse zijarmen zoals Lustrafjord, Aurlandsfjord, Lærdalfjord en het beroemde Nærøyfjord.

Nadat we van de boot gingen, mochten we langsgaan in een plaatselijke bierbrouwerij in Flåm. Flåm is absoluut niet groot, wanneer je de boot afstapt zie je de brouwerij meteen voor je. Bier proeven is hot in Noorwegen. Ze kiezen ervoor om vijf verschillende bieren te serveren, gecombineerd met vijf verschillende gangen. De gangen zijn perfect afgestemd op de verschillende smaakexplosies die je ongetwijfeld proeft wanneer je aan hun bier drinkt. Ik moet toegeven dat ik geen bierdrinker ben, maar ik lustte voor één van de eerste keren een biertje. Geloof me: dat valt absoluut niet vaak voor!

Ik kende de Flåmtrein al langer. Voor mij was dat écht een must als ik ooit naar Noorwegen zou kunnen gaan. Je kan opstappen in Flåm en genieten van een rit vol zalige uitzichten. De reis voert door het steile en smalle Flåmdal met uitzicht op machtige watervallen en bergtoppen en duurt ongeveer 40 minuten. De trein rijdt langzaam en stopt op de mooiste plekken, zoals de Kjosfossen waterval. Die laatste is heeeemels, maar je kan er wel lekker nat van worden. Voor mij écht een topdag met drie échte aanraders.

Avonturiers kunnen zich uitleven met gletsjerkajakken, ijsklimmen, walvis- of birdsafari’s, whitewater raften, mountainbiken of het beklimmen van de spectaculaire en angstaanjagende Trolltunga of Preikestolen. Ik kies dus écht sowieso voor de cruise: genieten – met een top sfeer, want iedereen is enorm gelukkig om in de oase van rust terecht te komen.

Hou m’n blog zeker in de gaten want er volgen nog heel wat blogs over deze fantastische trip!