Flåm @ Norway

10 redenen waarom je zeker Flam moeten bezoeken? Wel, die vond ik mét gemak. Ik had een superleuke persreis een paar maanden geleden naar het mooie Noorwegen. Ik kwam er tot rust én genoot met volle teugen van al het moois dat Noorwegen te bieden had.

Must do @ Norway

Flåm is een dorp in Noorwegen met zo’n 500 inwoners, onderdeel van de gemeente Aurland in de provincie Sogn og Fjordane. Het dorp ligt aan het einde van de Aurlandsfjord, een arm van de Sognefjord!

Het leukste vond ik zonder twijfel de trein in het dorpje, het superkleine maar o-zo rustgevende dorpje. De Flåmsbana is 20.2 km lang en loopt door de valley van Flåmsdalen. Flåm ligt op 2 meter boven zeeniveau en Myrdal ligt in een bergpas op 865.5 meter boven zeeniveau. Het hoogteverschil van ruim 863 km maakt deze toeristische treinverbinding de steilste smalspoorlijn in Europa. Er zijn tien stations, twintig tunnels en een brug, Naar boven is de maximale snelheid 40 km, naar beneden 30 km en de reis duurt 60 minuten. Het gaat echt suuuuper snel voorbij, dus hou je camera bij de hand om je herinneringen méér en meer bij te houden.

De haven is er trouwens ook écht de moeite. Het havengebied van Aurland heeft vier uitstekende havens aan het Sognefjord waar cruise schepen kunnen aanmeren. De haven van Flåm is de populairste met zo’n 130 cruise schepen elke zomer. Volgens de inwoners halen ze daardoor zeer goede inkomens.

Zin om te proeven van de beste ambachtelijke Noorse bieren? Vraag naar een degustatieschotel in brasserie Ægir. Je kan er overigens ook heerlijk eten, gezeten op schapenhuiden, net als in de tijd van de echte Vikings! Ze voorzien een heus menu met plaatselijke gerechten én jawel, allemaal afgestemd op hun eigen bier. Je ziet de brouwerij van op de eerste rij – top!

Ze maken trouwens hun Noorse zalm super gék. Ze roken ‘m niet, maar leggen hem om te marineren in suikerwater waardoor de zalm een