Belgrade: hotspots

Op algemene aanvraag: mijn favoriete plekjes in Belgrado. Een tripje om nooit meer te vergeten: de hartelijkheid van de mensen in Servië, de eerlijke prijzen en vooral de gemoedelijke sfeer die in Belgrado hangt. Zeker voor foodliefhebbers is Belgrado een echte aanrader. Alles (maar dan ook alles!) draait om food in Belgrado. Ze hebben zelfs enkele festivals: het Sausage festival, het Bacon festival en het ‘Breaking Eggs’ championship. Je kan het zo gek niet bedenken, maar het staat allemaal op de jaarlijkse agenda van de inwoners van Belgrado. NO BIGGY!

Het Fort van Belgrado is me zeker bijgebleven. Ik werd stil van het uitzicht bovenaan het fort. Het fort is het belangrijkste symbool van de stad en ligt op een heuvel uitkijkend op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava. Een leuke wandeling gecombineerd met een lekkere pick-nick kan hier dus écht perfect. Natuurlijk is het ook een aanrader om hier naar de zonsondergang te kijken. Wij hebben het fort overdag bezocht, maar wanneer ik terugkeer naar Belgrado wil ik het fort écht wel ’s avonds bezoeken met een flesje wijn en met mijn lief.

De shoppingqueens kunnen hun hartje hier ook ophalen. In Novi Sad was de Serbian Fashion Week aan de gang, maar ook in Belgrado kom je een walhalla aan toffe boetieks tegen. Typisch Servische ontwerpsters gecombineerd met de typische merkketens. Een hemdje van de Zara dat hier in ons land 40 euro kost, kan je daar op de kop tikken voor 18 euro. Ik viel helemaal voor Adidas, die ik hier aan 120 euro kan vinden en daar voor de helft van de prijs op de kop heb getikt. Good job!

Can I stay here, please?

Uitgaan in Belgrado is ook een must. Skardarlija is het meest gekend voor zijn restaurants en terrasjes, maar op de avond vind je er ook tal van lokale artiesten die zorgen voor live optredens. Wij gingen uit in de club ‘Perron’ waar bekende hits gecombineerd worden met Servische popsongs. Grappig wel dat je hier écht een tafel moet reserveren. Het feest kan losbarsten, want alle alcoholische dranken zijn zo goedkoop. Een glaasje wijn kost amper 1,5 euro. In Belgrado moet je eigenlijk écht wel kiezen voor Rakija. De typische Rakija vind ik te straf, maar bij het proeven van Rakija met honing schoof ik dat glaasje wijn toch aan de kant. Ik ben de laatste dag nog een lokale markt gaan bezoeken, om zo’n fles Rakija met honing te vinden en te kopen. Cultuur is minder m’n ding, maar toch stond ik versteld van de mooie gebouwen in Belgrado. Daarnaast telt Belgrado ook heel wat kerken en tempels. De meest in het oog springende is de St. Sava tempel, één van de grootste christelijk-orthodoxe bouwwerken ter wereld. De kerk is nog niet af, maar je kan ‘m binnen toch al bezoeken. Niet zoals de Sagrada Familia in Barcelona met een inkomprijs, maar helemaal gratis. Wij poseerden met veel gratie eens met de ganse groep voor de kerk natuurlijk!

Geen zin om Belgrado te voet te bezichtigen? Dan heb ik nog het pérfecte plan voor jullie. iBikeBelgrado en iBikeNoviSad bieden relaxte, leuke, goedkope en interessante fietstours met een gids door Belgrado en Novi Sad. De beste manier om Belgrado en /of Novi Sad te ontdekken is per fiets. Ik heb helaas de fietsroute niet meegedaan, maar voor de echte natuurliefhebbers is dit toch wel een heuse aanrader. Bij iBikeBelgrado werkt trouwens een meisje dat enkele jaren in België gestudeerd heeft en perfect Nederlands kan. Als je tussen al het Engels en Servisch toch nog een beetje Vlaams wil horen…

http://www.ibikebelgrade.com/nl

Vliegen doe je best met Air Serbia, waar je hier alle informatie over kan vinden: http://www.airserbia.com/

Als laatste wil ik toch nog de gids Milan en de toeristische dienst een bedankje geven. Mensen met een groot hart voor ‘hun’ Belgrado. Hun liefde hebben ze toch mooi op mij kunnen overbrengen…en daar kan ik enkel dankbaar voor zijn.

http://www.serbia.travel/